Social och Hälsovård

Jag har tre huvudfokus för Social- och hälsovård i min kampanj: Kvinnors hälsa under hela livet, vårdköerna, och mental hälsa.

Både samhället och individen vinner på hälsofrämjande insatser och preventiv vård: människan mår bättre, och vi som samhälle sparar på våra gemensamma resurser.

Kvinno hälsa

Kvinnor genomgår olika faser i relation till vår reproduktiva hälsa, från tonåren och puberteten, genom livets fertila ålder, till klimakteriet. En rad olika symptom, och för somliga allvarliga hälsoproblem kan uppstå - idag rapporterar 90% av kvinnor att de lider av PMS (premenstruellt syndrom), och 75% rapporterar att de lider av någon form av klimakteriebesvär. För vissa kan detta leda till svårigheter i skolan, arbetslivet och privata relationer. Dessa problem kan också ha långtgående konsekvenser för vår ekonomiska trygghet.

Bristen på forskning, kunskap inom vården, och den generella medvetenheten gällande kvinnors hälsa i samhället är låg. Det är ofta svårt, och tar lång tid för kvinnor att få den vård och det stöd vi behöver. Detta speglas i den okunskap vi möts av i samhället, som på arbetsplatsen, där frågor kopplade till kvinnohälsa inte tas i beaktande. Skulle inte många kvinnor, och hela samhället, må bättre om hänsyn togs till svåra magsmärtor, ångestsymptom och långa perioder av sömnlöshet, vilka bara är några symptom kopplade till den reproduktiva hälsans olika faser? Jag är övertygad om det. 

Vad gäller den kulturella och samhälleliga synen på kvinnors hälsa, från sjukdomar till menstruation, preventivmedel, fertilitet och klimakteriet, är det tydligt att det finns en stark politisk dimension. Det är oroande att våra specifika behov inte tas på allvar, vilket kan förstärka stereotyper och leda till diskriminering.

Vi kan inte blunda för jämlikhetsaspekten av denna fråga. Vi måste stå upp för och försvara varje individ i alla samhällsgrupper. Jag står för en feminism där alla kvinnors hälsa är betydelsefull - genom hela livet. 

Att ta itu med kvinnors hälsa som en folkhälso- och politisk fråga innebär att öka medvetenheten, förbättra tillgången till hälso- och sjukvård, samt främja politik som stöder kvinnors välbefinnande under hela livet. Vi behöver mer forskning på ämnet, som också måste förankras i vården och arbetsplatser. Vi kan inte tillåta att hälften av befolkningen lider i tysthet.

Vårdköerna

Under Corona pandemin har vi sett både att vårdköerna samt vårdpersonalens möjlighet att utföra sitt yrke nått en bristningspunkt. Vi måste trygga vården för alla, samt göra vården till en trygg arbetsplats, och det kräver att vi agerar på nationellt plan. 

Forskning visar att om den nära hälsocentrals läkarkontakten kan vara snabb och tillgänglig, minskar trycket på personal och resurser, då fler får tidig och preventiv vård. Genom att också se till att vi håller kvar de som redan jobbar inom vården, blir aldrig arbetsbördan för allvarlig. Vi kan inte lagstifta oss fram till en god vård, utan måste börja med arbetsmiljön, som ofta inom kvinnodominerade yrken är dålig. Det är skamligt att stifta lagar för att tvinga människor till ett arbete som bränner ut dem. Jag vill jobba för kortare vårdköer genom en närmare och lokal vårdkontakt, samt en god arbetsmiljö för de som jobbar inom vården. 

Jag vill heller inte att någon ska måsta välja, högkvalitativ vård ska finnas på en vårdcentralen var du än bor. Vi ska undvika att följa det svenska exemplet av privatiseringar, som nu visar sig vara både dyrare och leder till ojämlik kvalitet på vård mellan områden. Vi behöver inte sälja ut vården och ersätta den med stora privata koncerner. Jag vill inte ha monopol inom den finska vården, eller vinster som rinner ur välfärden.

Psykisk hälsa

Jag vill se terapigaranti i primärvården - den som ber om hjälp ska få den. Preventiva åtgärder och samhällsfunktioner som fångar upp människan i ett tidigt stadie är fundamentalt. Dels då det ökar individens chans till tillfrisknande, minskar lidandet, men också då det är mindre kostsamt för samhället. 

Problemen vi ser idag inom psykiatrin, har en koppling till andra beslut som tagits i politiken. Vi måste undvika misstagen och nedskärningarna som begicks under 90-talets lama. Ännu idag drabbas de som växte upp under 90-talet av högre nivåer av psykisk ohälsa. Att ta ett holistiskt grepp på frågan och säkerställa tidiga insatser som fokuserar på barn i skolåldern, är viktiga delar i mitt program. 

Vi ser idag hur ungas psykiska ohälsa ökar, skol-prestationerna försämras, och ungas syn på framtiden är pessimistisk. Unga behöver trygghet och utrymme för att finna sig i världen, vilket också innebär att Finland måste göra sin sak för en hållbar framtid, både vad gäller klimatomställning och välfärden. 

Föregående
Föregående

Kultur